Haberler

...

Prof. Dr. Sümbül: Gençler ülkemiz için yeni değerler olarak yetişecek

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tanıtım Günleri kapsamında, ÇÜ Kariyer Merkezi ve ÇÜ Eğitim Fakültesi işbirliğinde, Adana’da liselerde görev yapan Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Öğretmenlerine yönelik bilgilendirme konferansı verildi. Konferansta ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül de bir sunum gerçekleştirdi.

ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ve ÇÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Kariyer Planlama Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök tarafından verilen konferans, ÇÜ Kongre Merkezi Seminer Salonunda gerçekleşti.

ÇÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Canseven Önder’in açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, önümüzdeki süreçte YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girecek ve üniversite hayatına başlayacak olan ortaöğretim mezunu öğrencilerine yönelik Çukurova Üniversitesinin eğitim kalitesi ve sunduğu olanaklar hakkında bilgi verdi.

Ne istediğini bilen gençler ülkemiz için yeni değerler olarak yetişecek

Çukurova Üniversitesinin önceki dönemlerinde mezun ettiği ve ülke genelinde bilinen önemli sanatçılar, bilim ve siyaset insanlarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulunan Prof. Dr. Sümbül, yeni kayıt yapacak öğrencilere yönelik burs imkânlarını tanıttı.

Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, “Siz değerli öğretmenlerimizin üniversitemizi iyi tanımasını ve sağladığı imkânları iyi bilmesini arzu ediyoruz. Sizin doğru bildikleriniz sayesinde hayata adım atacak genç yeteneklerimiz doğru bilgilendirilecek ve bu sayede doğru meslekler edineceklerdir.” dedi. Prof. Dr. Sümbül, ne istediğini bilen genç beyinlerin doğru tercihler yaptıklarında Türkiye için yeni değerler olarak yetiştiğinin altını çizdi.

Gelişimsel müdahale bir kenara bırakılmamalı

Ardından sunumunu yapmak üzere kürsüye çıkan Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, sözlerine meslektaşları ile bir arada olmanın verdiği mutluluğu dile getirerek başladı. Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık (PDR) alanındaki yeniliklere değinen Doç. Dr. Kırdök, her öğretmenin elinin altında bulunması gereken kitaplar hakkında bilgi verdi. PDR mesleğinin sadece klinik psikolojiden ibaretmiş gibi genel bir tutum oluştuğunu ve bu konuda bir öz eleştiri yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Kırdök sunumunda, genel ilginin gelişimsel müdahaleyi bir kenara bırakıp sadece klinik durumlara yoğunlaşmış olmasından dolayı gelişimsel müdahale alanının çok boş bırakıldığını ve bazı özel eğitim kurumlarının bu alanlarla ilgili buldukları yasal boşlukları kullanarak yeni mesleki tanımlar geliştirdiğini belirtti. Doç. Dr. Kırdök ayrıca, PDR öğretmenlerinin uzmanlık alanlarının bu konuda uzmanlığı olmayan başka disiplin uzmanlarıyla ikame edilmesini, öğrencilerin geleceği açısından faydalı bulmadığını kaydetti.

“Yapılması gereken çocuklarda öncelikle farkındalık oluşmasına yardım etmektir”

Mesleki yeterlilik ve kariyer farkındalığı konusuna da değinen Doç. Dr. Kırdök, öğrenciye bir test yapıp geleceği hakkında yönlendirme yapılmasının yeterli olmadığını aktardı.

Öncelikle yapılması gerekenin çocuklarda farkındalık oluşmasına yardım etmek olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kırdök, “Meslektaşlarımın hep kazanan gençleri konuştuğunu, ilgilerini bu kesime yönelttiğini görüyorum. Okuyan her gencimizin kamu çalışanı olmasının mümkün olmadığını anlatmamız lazım. Bizim bu çocuklara, birinin maaşlı çalışanı olmak dışında bir alternatif olduğunda anlatmamız lazım. Hep meslek sahibi olmuşları konuşuyoruz. Ya diğerleri? Ben diğerlerini de konuşmamız gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Eğitim süreçleriyle ilgili konuların konuşulduğu konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

 

 

İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi

Haber: Adem İRGİN

Web Editörü: Esra ULUSAL