Haberler

...

SASA CEO’su Mehmet Şeker Çukurova İletişim Refleksi Programı’nın konuğu oldu

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Refleks Gazetesi arasında imzalanan ortak protokol ile başlatılan Çukurova İletişim Refleksi Programı’nın ilk konuğu, SASA Polyester CEO’su Mehmet Şeker Oldu.

 

Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan’ın moderatörlüğünü yaptığı program 8 Mayıs 2024 tarihinde, ÇÜ İletişim Fakültesi İF-Stüdyo Sinema Salonunda gerçekleştirildi. Programa, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neslihan Boyan, ÇÜ Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cingöz, ÇÜ Emekli Öğretim Üyesi ve eski Rektör Yalçın Kekeç, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, İletişim Fakültesi Sekreteri Ali Önal, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Mehmet Uluğtürkan'ın sorularını yanıtlayan Mehmet Şeker, SASA'nın faaliyetleri ve yeni yatırımları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

 

“Mehmet Şeker Kimdir?”

Esnaf bir ailenin 6 çocuğundan biri olan Mehmet Şeker, 5 Haziran 1963'te Gaziantep'te doğdu. Başarılarla geçen eğitim hayatını Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tamamladı. Bir dönem Gaziantep Devlet Hastanesi’nde doktorluk, Sev Amerikan Hastanesi’nde ise yine doktorluk ve Başhekim Yardımcılığı yapan Mehmet Şeker, hayatına yön veren kritik dönemin babasının yanında esnaflık yaptığı ve insanlarla aktif iletişim kurduğu yıllar olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, "Dünyaya tekrar gelsem yine tıp okurdum," diyerek insan anatomisinin kendisine saygınlık ve avantaj sağladığına inandığını ifade ediyor.

 

“Adana’nın en büyük, Ülkenin 22. büyük sanayi firmasının CEO’su kararlarını verirken neye dikkat ediyor?”

Şeker, karar verirken tek başına hareket etmediklerini ve çok değerli iş danışmanlarıyla birlikte çalıştıklarına dikkat çekiyor. "Tek başına karar vermek diye bir şey yok. Ne kadar bilgili olursanız olun, her konuda yetkin olmanız mümkün değil. Biz de bunun farkında olan insanlar olarak çok değerli danışmanlarla çalışıyoruz ve kritik kararlarımızı birlikte veriyoruz." diyor.

 

“Sanayi üretiminin yanında eğitime ve öğrencilere önemli destekler veriyoruz.”

SASA olarak yaptıkları okullar ve kreşlerde binlerce öğrencinin yetiştiğini ifade eden Mehmet Şeker, 1500 öğrenciye burs verdiklerini ama bununla da yetinmeyerek staj ve iş imkânı sağlayarak öğrencilere ve yeni mezunlara destek olduklarını vurguluyor.

 

“SASA ne üretiyor?”

Türkiye’nin yurt dışından ithal etmek zorunda olduğu, polimer, poliyester ve elyaf gibi temel ürünleri ürettiklerini belirten CEO Mehmet Şeker, Türk sanayisinin yurt dışına olan bağımlılığını büyük ölçüde azalttıklarını ve bu bağımlılığı daha da azaltacak yeni yatırım hamleleri yaptıklarını ifade etti. Adana’nın Yumurtalık ilçesinde 15 milyar dolar yatırımla yaptıkları petrokimya tesislerinde dünyanın en büyük Propan Dehidrojenasyon (PDH) ünitesini kurduklarını belirten Şeker, bu tesisin Türkiye’nin dışa olan ham madde bağımlılığını azaltacağına ve yeni fabrikaların açılmasına olanak sağlayacağına dikkat çekiyor. Söz konusu tesisin inşaat aşamasının tamamlandığını, montaj ve test aşamasına geçildiğini vurgulayan Şeker, 15 Haziran 2024 itibari ile sürecin daha da hızlanacağını umduğunu belirtiyor.

 

“Türkiye’nin en büyük sorunu iletişimsizlik.”

Bir dönem milletvekili olarak TBMM’de bulunduğunu ifade eden Mehmet Şeker, Meclis dahil, hemen hemen her mecrada dikkatini çeken en büyük sorunun iletişimsizlik olduğunu belirtti. Bu kapsamda, mevcut programın hazırlanmasında Refleks Gazetesi ve İletişim Fakültesi’nin atmış olduğu “iletişim odaklı” adımı çok önemsediğini belirten Mehmet Şeker, “Üniversitelerin en büyük sorunlarından biri halktan ve sanayiden kopuk olmasıdır. Mevcut sistemin bir an önce değiştirilerek sanayi ve iş dünyası ile daha fazla iç içe yetişen, işin mutfağında pişmiş yetkin insanlar yetiştirmek gerekiyor.” dedi.

 

“Yatırım İçin Neden Adana’yı tercih etti?”

Türkiye’nin konum olarak önemli bir lojistik potansiyeli olduğunu ama bu özelliğini kullanamadığını ifade eden Mehmet Şeker, “Türkiye’de sanayileşmenin tamamına yakını Marmara Bölgesi’ne kaymış durumda, bunu çok riskli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Allah korusun, herhangi bir doğal afet durumunda ülke olarak ekonomik anlamda büyük zarar görebileceğimizi düşünüyorum. Bu yüzden yatırımlarımızı ağırlıklı olarak Adana ve çevresinde yapmaya özen gösteriyoruz.” dedi.

 

“Kahramanmaraş depremleri sonrası aktif rol aldık.”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü gününde AFAD’a 100 milyon TL yardım yaptıklarını söyleyen Mehmet Şeker, bütün iş makinelerini Adana Valiliği’nin kullanımına verdiklerini belirtti. Bunun yanında, Şeker, deprem bölgesinde birçok konteyner kentin alt yapısını hazırladıklarını, 20 bin kişiye günlük olarak sıcak yemek sağladıklarını, Adana Havalimanı ve deprem bölgesi arasında gidip gelen yardım ekiplerine servis hizmeti sunduklarını ve deprem bölgesindeki öğretmenlere eğitimin aksamaması için 400 adet çelik konstrüksiyon ev inşa edip ücretsiz teslim ettiklerini vurguladı.

 

“SASA Kurumsal İletişime Ne Kadar önem veriyor?”

“Başarılı olmak istiyorsanız mutlaka dil öğrenin,” diyen Mehmet Şeker, küresel sistem içerisinde dilin en temel ihtiyaç olduğuna, iletişimin birinci basamağının dille başladığına işaret ediyor. SASA olarak iletişimin öneminin farkında olduklarını ve bu noktada ciddi düzeyde istihdam sağladıklarına dikkat çeken Şeker, “200 binin üzerinde yatırımcımız var. Biz SASA olarak hem yatırımcılarımızla hem de diğer ticari aktörlerle iletişimimizi güçlü tutmayı başarıyoruz.” diyor.

 

“SASA CEO’su Mehmet Şeker’in gençlere tavsiyesi nedir?”

 

Gençlere dil öğrenmelerini tavsiye ettiğini ifade eden Mehmet Şeker, ayrıca “Her ne iş yapıyorsanız yapın, mutlaka çıraklığından başlayın. Bundan çekinmeyin. İşin çıraklığını yapmadan iyi bir usta olamazsınız.” diyerek gençleri uyarmayı da ihmal etmedi. Seyircilerin sorularının yanıtlanmasının ardından son bulan program, çok yakında 100.9 Radyo Üniversite ve ÇÜ İletişim Fakültesi resmi YouTube kanalı üzerinden izleyiciler ile buluşacak.